Verbeelding Book Challenge – Gelezen in december
Net als de voorbije jaren nam ik ook in 2020 deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.
Inhoudsopgave
Verbeelding Book Challenge – Uitgelezen in december 2020
Het nieuwe jaar is intussen ingezet, maar de leesupdate van de laatste maand van 2020 hadden jullie nog te goed 🙂 . Vanaf 24 december had ik wat vakantie, en dat merkte ik in het aantal boeken dat ik las. Want ik slaagde er in om er zowaar vier te lezen!
De dieren van Lockwood manor
Augustus 1939. Vanwege het uitbreken van de oorlog krijgt de dertigjarige Hetty Cartwright de opdracht om alle opgezette dieren van een natuurhistorisch museum in Londen te evacueren naar Lockwood Manor. Het oude vervallen landhuis is echter volledig ongeschikt als bewaarplaats voor de waardevolle collectie. De driftbuien van Lord Lockwood en een plaag van muizen en ratten bezorgen Hetty slapeloze nachten. Maar als de dieren op onverklaarbare wijze verplaatst worden, of zelfs compleet verdwijnen, begint Hetty helemaal onrustig te worden. Ze heeft het gevoel dat iets, of iemand, haar door de donkere gangen achtervolgt. Lucy, de dochter van Lord Lockwood, lijkt de sleutel te zijn tot alle geheimen van Lockwood Manor. Ze heeft last van ernstige paniekaanvallen en woont, na de dood van haar moeder, al jaren afgezonderd in het oude landhuis.
Ik kwam dit boek voor het eerst tegen op Instagram, via Trees. En het leek me wel een perfect boek voor mij te zijn: een oud vervallen landhuis op het Engelse platteland aan de rand van Wereldoorlog II, verdwijnende opgezette dieren en nog enkele andere mysteries erbij. Een heel fijn uitgewerkt verhaal met intrigerende personages en plotwendingen. Kortom, een ideaal boek om op een winterse zondagnamiddag van te genieten en je te laten meeslepen op avontuur in vervlogen tijden.
Scoren met creatieve content op sociale media
Kristof D’hanens en Brecht Vanderstraeten laten je nadenken over je contentstrategie aan de hand van 10 veelgestelde vragen. Daarna zetten ze je op weg met meer dan 30 concrete formats die je meteen zelf kunt toepassen voor jouw organisatie. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook meer dan 100 inspirerende voorbeelden, handige formats en interviews met social media managers van grote en kleine Vlaamse communities.
Toen ik dit boek zag voorbijkomen bij Katrien van Perfect Imperfect wou ik het ook wel lezen. Al was het maar omdat ik sinds oktober lessen social media aan het volgen ben. En dit boek perfect in het plaatje leek te passen 🙂 . Het is een heel dun boekje. Maar dat doet niets af aan de talloze voorbeelden die de auteurs aanhalen om je inspiratie te bezorgen. Verwacht geen ellenlange stukken theorie, want die ga je er niet in vinden. Wel krijg je uiteraard – op beknopte wijze – de belangrijkste elementen over content op sociale media mee. Persoonlijk vond ik dat er net een tikkeltje meer theoretische content mocht ingezeten hebben. Maar ik ga het in ieder geval wel vaak bovenhalen om inspiratie op te doen voor mijn volgende social media posts 🙂 .
Het zwarte vuur
In de zomer van 1540 is het onrustig in London. De stad gaat gebukt onder een aanhoudende hittegolf, het politiek gekonkel is niet van de lucht en opstootjes behoren tot de orde van de dag. In deze broeierige sfeer neemt meester Matthew Shardlake de verdediging op zich van de Elizabeth Wentwort. De jonge vrouw wordt beschuldigd van de moord op een twaalfjarige jongen van goede afkomst. Onverwacht wordt Shardlake een handje geholpen door persoonlijk ingrijpen van niemand minder dan Thomas Cromwell. Shardlake raakt hierdoor nog meer betrokken bij Cromwells snode plannen. Zeer tegen zijn zin wordt hij gedwongen op zoek te gaan naar het legendarisch Grieks Vuur, een eeuwenoud wapen waarvan de formule in handen is gevallen van twee broers.
Toen ik begin december het vervolg op Kloostermoord in onze bib zag liggen, nam ik het boek meteen mee naar huis. Want ik was benieuwd naar het vervolg. Ook dit boek is een stevige klepper, maar persoonlijk vond ik het iets aangenamer lezen dan het vorige boek van C.J. Sansom in deze reeks. Misschien kwam het doordat ik de hoofdpersonages (Shardlake en Cromwell) al wat kende? In ieder geval worden ze mijns inziens in dit boek beter en dieper uitgewerkt. En ook de verschillende verhaallijnen zijn interessanter en met meer onverwachte wendingen. Een boek dat ik heel graag gelezen heb!
Het bloed van het lam
Tijdens zijn onderzoek naar de diefstal van het paneel de Rechtvaardige Rechters komt Maarten Dejonckheere de occulte geheimen van de Tempeliers en de Graal op het spoor. Een zekere Lena beweert er meer over te weten. Zij is op de vlucht voor haar familie, die al eeuwenlang een geheim genootschap leidt rond het Heilig Bloed van Brugge. En zo brengt ze niet alleen haar eigen leven in gevaar…
Nadat ik de podcast ‘De Vlaamse Kunstroof’ beluisterd had, was ik heel benieuwd geworden naar wat extra geschiedenis en lectuur over het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters. En aangezien Patrick Bernauw in één van de episodes geïnterviewd wordt besloot ik om een van zijn boeken hierover te lezen. Het verhaal begon veelbelovend, met spanning en intriges vanaf pagina 1. Alleen … ging het daarna wat bergaf. Het hoofdverhaal wordt afgewisseld met ellenlange pagina’s geschiedenis. Die wat mij betreft overbodig waren. Hier en daar was die extra informatie handig, maar heel vaak vond ik ze langdradig en niets bijdragen. Integendeel zelfs, het zorgde ervoor dat ik mijn interesse in het verhaal verloor. En ook de plot was nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Kortom, ik bleef op mijn honger zitten en had er veel meer van verwacht.
Eindstand
Verbeelding Book Challenge: 8/30
Goodreads Reading Challenge: 37/30
Welke boeken las jij de afgelopen tijd?
7 Comments
Annelies
De dieren van Lockwood manor komt hier op het lijstje! Ik vond Dark fire ook een minder voorspelbaar plot hebben dan het eerste deel dus daar volg ik je wel.
Evi
🙂 Veel leesplezier met de dieren van Lockwood manor!
Ellen
Ik heb in december 4 boeken gelezen. Het leukste vond ik Tot snel!, de nieuwe van Beth O’Leary. Haar eerste, Veel liefs, vond ik nóg iets beter, maar deze was ook erg leuk en ontspannend. De man met zwarte laarzen vond ik OK, Alles is krom vond ik minder. Verder las ik ook nog 1 non-fictie boek, Buurtaal. Boeiend boek over het verschil tussen het Belgisch en het Nederlands Nederlands.
Evi
Oh die ken ik allemaal (nog) niet, dus thx voor de tips 🙂
Mie kids
Oh leuk. Bedankt voor de tips!
Evi
Graag gedaan 🙂
Katrien
Leuk dat ik je kon inspireren! 🙂