De juiste sportbeha kiezen: tips & tricks
Als je regelmatig gaat sporten, dan is het belangrijk dat je over de juiste kledij beschikt. En als vrouw is het dan helemaal belangrijk dat je een goed ondersteunende sportbeha draagt. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? En waar dien je op te letten zodat je de juiste sportbeha zal kiezen? Ik zocht het uit en geef je graag mijn persoonlijke tips en ervaringen mee in onderstaande blogpost.
Inhoudsopgave
Een sportbeha: waarom is dat nu nodig?
De kans is zeer reëel dat je net als ik wel al eens bent gaan sporten in je gewone bh. En dat je toen waarschijnlijk dacht, hmm zo comfortabel is dat nu precies niet. Wat eigenlijk heel logisch is. Want tijdens het sporten beweeg je veel. En gewone bh’s zijn nu niet meteen ontworpen om al die schokken op te vangen. Daarvoor zijn er namelijk speciaal ontworpen sportbeha’s 🙂 .
In tegenstelling tot een gewone bh, vangt een sportbeha dus veel meer schokken op. Door de band vangt een sportbeha vaak 75% tot 80% van de schokken op (daar waar dat bij een gewone bh tussen de 35% en 40% ligt)! En dat is absoluut nodig. Want je borsten bestaan uit klieren, vetweefsel en banden van bindweefsel, beter bekend als de ligamenten van Cooper, die zorgen voor vorm en structuur. Je kan die het beste vergelijken met een grote elastiek. Als je gaat sporten zonder een stevig ondersteunende bh rek je die ligamenten uit. Als je nu een elastiek gedurende lange tijd uitrekt, dan zal je merken dat na een tijdje de rek er uit is. En hij niet meer opspant. Hetzelfde gebeurt met je borsten als je gaat sporten zonder ondersteuning. Na een poosje zijn de ligamenten van Cooper zodanig uitgerokken dat ze niet meer opspannen en je borsten bijgevolg gaan hangen.
Daarnaast zal een sportbeha ook de kans op blessures verminderen. Gaan sporten met een sportbeha is dus zeker en vast geen overbodige luxe.
De juiste sportbeha kiezen: 5 tips & tricks
Maar waar moet je nu precies op letten zodat je uiteindelijk de juiste sportbeha zal kiezen? Want jawel, net als bij een gewone beha bestaan er ook hier heel wat modellen en uitvoeringen. En het is uiteraard wel belangrijk dat je de juiste koopt.
Zelf heb ik – sinds ik intensiever begon te sporten – mijn sportbeha’s in onze plaatselijke lingeriewinkel gekocht. Zodat ze me met raad konden bijstaan. En dat is iets wat ik jou eigenlijk ook kan aanraden. Zeker als het de eerste keer is als je een sportbeha gaat kopen. Doe dat in een speciaalzaak waar ze je adviseren en meteen kunnen nagaan of de sportbeha goed zit. Koop je nadien nog een sportbeha, dan kan je overwegen om dat online te doen. Maar sowieso komen bij beide aankopen onderstaande tips van pas!
Bepaal je type sport en de impact die je sport heeft op je borsten
Afhankelijk van het type sport is de impact op je lichaam low, medium of high. En op basis daarvan wordt bepaald welk type sportbeha jij nodig hebt. Ergens is dat logisch want een les yoga zal natuurlijk niet dezelfde impact hebben op je lichaam als het aankomt op schokken dan pakweg een les boksen.
Low support sportbeha’s worden vooral gedragen bij sporten die weinig impact hebben. Denk maar aan sporten zoals wandelen, yoga, pilates, fietsen, …
Doe jij aan een iets intensere sport zoals fitness, skiën, mountainbiken, dansen, …? Dan kies je best voor een medium support sportbeha.
En beoefen je tot slot een sport met een hele hoge impact zoals snowboarden, tennis, hardlopen, atletiek, balsporten? Dan ga je best voor een high support sportbeha.
Pas altijd de sportbeha en doe er de jog- en springtest mee
Bij het kiezen van een nieuwe sportbeha is het enorm belangrijk dat hij goed zit. Koop dus nooit zomaar een sportbeha zonder hem te passen. Zelfs als je al eerder sportbeha’s van dat ene merk kocht. Elke beha zit anders en dus is het belangrijk om na te gaan dat de beha die je van plan bent om te kopen goed zit.
Zelf doe ik – nadat ik een sportbeha aan heb in de winkel – ook even de jogtest. Daarbij jog ik wat ter plaatse, spring ik een paar keer op en neer en beweeg ik mijn armen intensief. Toegegeven, dat ziet er niet uit. Maar op die manier weet ik wel zeker of de bh in kwestie ook tijdens het sporten goed gaat zitten. En me niet gaat hinderen.
Ga bij de keuze voor de juiste sportbeha altijd voor een strakke pasvorm
Een sportbeha dient wat strakker te zitten dan een gewone bh. Maar uiteraard ook weer niet zo strak dat je niet meer kan ademen. Om dit te testen kan je onder meer het volgende doen: er mogen om te beginnen geen rimpels of plooien in de cups zitten. Zie je toch rimpels of plooien? Dan is de cup te groot.
Trek vervolgens aan de band aan de onderkant van je sportbeha. Kan je hem makkelijk meer dan 2cm van je lichaam aftrekken? Dan zit je sportbeha niet strak genoeg. Vervolgens kan je ook de bovenkant van het rechterschouderbandje en het midden van de rechtercup vastnemen. En ook hier eens voorzichtig aan trekken. Zit er weinig rek op? Top! Want dat betekent dat je sportbeha alles netjes op zijn plaats zal houden. Tot slot kan je ook nog eens aan de onder- en bovenkant van de cup trekken. Geeft de stof ook hier niet veel mee? Dan is dat prima! Want ook hier betekent dat dat je bh alles goed op zijn plaats zal houden tijdens het sporten.
Vermijd naden en randen
Want deze kunnen best wel eens gaan schuren tijdens het sporten. Zelf kies ik ook steevast voor een sportbeha zonder beugels. Want jawel, ook die kunnen flink gaan irriteren tijdens het sporten.
Wel probeer ik steeds te kiezen voor een sportbeha met pads in de cups. Want ik vind het best wel vervelend als je tepels kan zien tijdens het sporten. Bovendien zorgen deze pads vaak voor een iets mooiere vorm 🙂
Intussen heb ik hier een paar sportbeha’s liggen. Waarvan sommige met twee bandjes en een sluiting achteraan. En andere zonder sluiting. Maar wel telkens met verstelbare bandjes. Zodat ik de bh exact op mijn lichaam kan aanpassen.
Let op het materiaal waaruit je sportbeha bestaat
Naast ondersteuning bieden, heeft een sportbeha ook nog wat andere functies. Zoals zweet afvoeren. Net om die reden zijn sportbeha’s vaak gemaakt van speciaal ademend en scheurvast materiaal dat het zweet dat ontstaat onder je borsten, rug en armen afvoert. En ja, dat is belangrijk 🙂 Want een zweetabsorberende sportbeha zal na een tijdje uitrekken en beginnen schuiven. Wat je uiteraard wil vermijden. En dus dien je als je de juiste sportbeha voor jou wil kiezen ook goed naar het materiaal waaruit hij bestaat te kijken.
Hoe je sportbeha onderhouden?
Eenmaal je een sportbeha hebt aangeschaft is het natuurlijk ook belangrijk om hem goed te onderhouden. Zelf was ik mijn sportbeha en sportkledij vrijwel meteen nadat ik ben gaan sporten. Of ten allerlaatste de ochtend nadien.
Vaak doe ik dat op 30 of maximum graden. Zonder wasverzachter, want dat tast je sportkleren aan. Om de sportgeuren er uit te krijgen voeg ik soms wel wat HG tegen nare geurtjes in sportkleding toe aan de wasbeurt. En ik steek mijn sportbeha ook altijd in een lingeriewaszakje. Nadien laat ik hem liggend op mijn wasrek drogen. En uiteraard strijk ik hem nooit!
Als je net als ik intensief gaat sporten vervang je je sportbeha best elke 12 tot 24 maanden. Want door al dat zweet en intens gebruik zien ze serieus af. Wat meteen ook de reden is dat ik er steeds een aantal in huis heb. En doorheen de week al kan afwisselen en niet steeds dezelfde dien te gebruiken.
Waar let jij vooral op bij de keuze voor de juiste sportbeha? En waar koop jij je sportbeha’s?
2 Comments
Flavie
Ik heb er eentje uit de Decathlon waar ik enorm tevreden over ben, ik ben iets zwaarder maar alles blijft mooi zitten. Ik merk wel dat ze snel versleten zijn… ik heb er ondertussen een 4 tal en als ze niet zo strak meer zitten gebruik ik ze voor onze lange wandeling. Aangezien ik er genoeg heb, wissel ik ook af.
Wat wassen betreft ik was die altijd met het wasmiddel van Mylene… een wasmiddel speciaal voor de sportwas… heel tevreden over. De was ruikt lekker en de bh behoudt zijn vorm.
Evi
Oh dat wasmiddel kende ik nog niet, dus ga dat eens opzoeken. Thx voor de tip!